Thursday, March 10, 2016

Istanbul - Croazieră de o zi pe Bosfor (Eminou la Castelul Yoros/Anadolu Kavagi)


Orice vizită (sau primă vizită) la Stambul trebuie să aibă rezervată și o zi pentru o croazieră pe Bosfor, din Istanbul până la Anadolu Kavagi (practic de la un capăt la altul al Bosforului).

Cred că indiferent de vreme este ceva ce merită - noi am făcut croaziera pe 14 martie 2014 (o zi noroasă de dimineață, dar care a devenit însorită după-amiaza).

Obiectivele turistice sunt multiple după cum se va vedea.

Noi am cumpărat o croaziera organizată de Șehir Hatlari, cu pornire de la Eminou, imediat după Podul Galata (harta exactă mai jos) - părea cea mai ok dintre toate ofertele ca preț și condiții.



Mai jos e harta cu toate opririle (luată de pe site-ul organizatorului) pentru turul de o zi - "Long Bosphorus Cruise" (pe care de altfel l-am cumpărat și noi). 
Tariful a fost 25 TL de persoană.
Turul pleacă o dată pe zi de la Eminou la 10:35am, ajunge la Anadolu Kavagi la 12:10pm (deci 2 1/2 ore). Plecarea din Anadolu Kavagi este la 15:00.


Și acum ce e de văzut în această croazieră:

Vedere din debarcaderul de ferryboat-uri Eminou - Podul Bosfor în fundal

TURNU GALATA ȘI BEYOĞLU

Turnul Galata și Podul Galata



Beyoğlu este zona de peste Cornul de Aur și face parte din vechiul Constantinopole (sau cel puțin este la fel de vechi ca și Constantinopole). Cel mai vizibil simbol este Turnul Galata (construit de genovezi in 1348). Este o zonă foarte hip, care îmbină clădiri vechi cu clădiri  cu arhitectură modernă/contemporană.
Priveliștea este una spectaculoasă de pe Bosfor.

PODUL BOSFOR (PRIMUL POD PESTE BOSFOR)

Podul Bosfor - Cu Palatul Beylerbeyi și partea asiatică a Istanbulului în fundal

Podul Bosfor 
Cel mai vechi pod peste Bosfor - finalizat în 1973, este impresionant ca și dimensiuni. În caz că vă vin idei - nu este un pod pietonal, doar auto, deci nici o șansă să mergeți pe jos până în partea asiatică.

RUMELI HISARI ȘI ANADOLU HISARI 

Rumeli Hisari
Rumeli Hisari cu podul Fatih Sultan Mehmet în fundal
Anadolu Hisari
Rumeli Hisari și Anadolu Hisari sunt două cetăți situate de o parte și de alta a Bosforului în punctul cel mai îngust al trecătorii (660 metri)
Rumeli Hisari (din turcă Cetatea Romană - adică cetatea de pe partea europeană) se află în districtul Sarıyer și a fost construit sultanul Mehmet II în 1452 special pentru asediul Constantinopolelui. 3 turnuri mari și 13 turnuri de veghe.
Anadolu Hisari (din turcă Cetatea Asiatică - adică cetatea de pe partea asiatică) a fost construit sultanul Bayezid I în 1395, de asemenea special pentru asediul Constantinopolelui (unul nereușit).


PODUL FATIH SULTAN MEHMET (AL DOILEA POD PESTE BOSFOR)


Add caption


PODUL YAVUZ SULTAN SELIM (AL TREILEA POD PESTE BOFOR)

Podul Yavuz Sultan Selim - punctul terminal al Bosforului, cu Marea Neagră (Kara Deniz) în fundal. Vedere de la Castelul Yoros

CASTELUL YOROS

Catelul Yoros este situat chiar la ieșirea din strâmtoarea Bosfor cu vedere directă la Marea Neagră. Ca urmare a poziției strategice, zona a fost locuită din timpuri antice. Castelul Yoros a fost ridicat de bizantini și ocupat succesiv de genovezi, bizantini și în cele din urmă de Otomani.

Intrarea în castel se face prin orășelul Anadolu Kavagi, cam la vreo 3-400 metri de debarcaderul din Anadolu Kavagi (e un deal destul de abrupt); castelul propriu zis este și mai sus pe o potecă întortocheată - cam la vreo 5-10 minute de mers, dar priveliștea merită tot efortul.

Deschiderea este dublă - către Marea Neagră pe o parte și către Bosfor pe cealaltă.
Castelul Yoros - Vedere dinspre Istanbul
Castelul Yoros - la baza castelului
Castelul Yoros - Poarta principală

ORĂȘELUL ANADOLU KAVAGI


Trebuie să spun că deși Anadolu Kavagi  (pe partea asiatică) face parte din zona metropolitană a Istanbulului, este un orașel foarte mic, foate liniștit și extraordinar de pitoresc.

Ce mi-a plăcut foarte mult este aerul provincial aș putea să zic al locului - un ritm foarte lent al vieții, cu localnici care ies la taverna locală să bea ceai și să fumeze o țigară, cu magazine locale mici, pescării cu pește prins azi, mâncare stradală proaspătă.



Mâncarea aici a fost cea mai bună din toată excursia la Istanbul - prima ciorbă de linte, pe care am mâncat-o și de departe cea mai bună, sandvișurile de pește (Ekmek Balik) la fel. 

Nice and slow.

Merită făcută o pauză de un ceai în piațeta din port - foarte relaxant.

Anadolu Kavagi - de pe vapor
Anadolu Kavagi - mâncare locală - midii, hamisii, sepie și macrou (pentru Ekmek Balik - sandviș cu pește)

Anadolu Kavagi - brutărie locală
Anadolu Kavagi - pește proaspăt
Anadolu Kavagi - în port

 MOSCHEEA ORTAKOY

Moscheea Ortakoy - un landmark al Istanbulului


PALATUL DOLMABAHÇE

Palatul Dolmabahce a fost reședința sultanilor din 1856 până în 1909, fiind un palat modern (prin comparație cu Topkapi) în stil european.
Mi-a plăcut foarte mult stilul elegant al porților dinspre Bosfor.
Mai multe despre Dolmabahce într-un alt post.

Palatul Dolmabahce - Poarta către Bosfor

 MISCELLANEOUS

Insula Fecioarei
Hagia Sofia
Vile opulente pe partea asiatică a Bosforului

Vile opulente pe partea asiatică a Bosforului

Vapoare intrând din Marea Neagră

... THE END


No comments:

Post a Comment