Saturday, February 27, 2016

Istanbul - Hagia Sofia

Hagia Sophia este locul de văzut în Istanbul (goes without saying).

Construită în 537 (cam acu' 1.400 de ani) a fost timp desute de ani cea mai mare biserică creștină din lume, influențând arhitectura vestică până în ziua de azi. Motiv pentru care este muzeu din 1935 și UNESCO World Heritage Site din 1985.

Am vizitat Hagia Sofia pe 20 martie 2015 - zi cam înnourată, cum se va vedea din poze.

Este foarte ușor de ajuns la Hagia Sofia, tramvaiul până la stația Sultanahmet și asta e.

Un timp rezonabil pe care să vă așteptați să îl petreceți aici ar fi 1 1/2 până la 3 ore. Biletele erau cam 30 TL la data respectivă și cozile sunt relativ mici - cam 10-15 minute maxim.

Trecând la muzeul în sine, MONUMENTAL este cuvântul. Pare măricică din afară, dar odată înăuntru am realizat eu adevăratele dimensiuni.

Hagia Sophia - Vedere in parcul Sultan Ahmet
Hagia Sophia - Vedere de noapte

Hagia Sophia - Vedere de lângă Basilica Cistern
Cum ziceam, abia când intri realizezi scara monumentală a clădirii. Spațiul deschise interior este uriaș, copleșitor aș zice. Înălțimea domului este 55 metri, dar realizezi cam ce înseamnă asta numai odată ce intri. Primul gând ... pare mai mică de afară.

Mozaicurile de pe pereți sunt din vremuri bizantine, și de la căderea Constantinopolului au fost acoperite cu tencuială, readuse la lumină apoi în mijocul secolului 19.





Un lucru vizibil în toată clădirea, este faptul că nimic nu este drept - stâlpii, podele sunt înclinate. Gurile rele ar zice angajaseră muncitori valahi, de aia a ieșit așa strâmb ;-) . Glumim, dar de fapt constructorii s-au grăbit și nu au lăsat mortarul să se usuce și ca urmare clădirea s-a deplasat în părți (sau în stil bizantin au luat autorizația de construcție pe șpagă - nu m-am putu abține).



Două lucruri mi-au atras atenție la parter.
Omphalianul (să-i zic motamo), care era locul unde erau încoronați împărații Romani și apoi Bizantini.
Hagia Sofia- Omphalionul
Al doilea lucru de observat, primul pentru cei evlavioși de fapt, este altarul.
Altarul spune cel mai bine istoria locului - în altar se găsește qibla (care în religia musulmană indică direcția Qaabei - adică Mecca) și deasupra altarului se poate observa iconografie creștină (sau pentru habotnici - un mozaic cu Maica Domnului). Deci, biserică creștină până în 1453 după aia moschee.
Hagia Sofia - Mozaic cu Maica Domnului și Pruncul Iisus

Hagia Sofia - Mozaic cu Maica Domnului și Pruncul Iisus

Hagia Sofia - Qibla
Există chiar și o legendă pe tema asta: pe 24 mai 1453, când a căzut Constantinopolul, Otomanii au intrat în Hagia Sofia în timpul ultimei slujbe creștine. Se spune că preoții (popii mai precis) ar fi intrat în pereți și se vor întoarce când Hagia Sofia va fi din nou biserică creștină.
Doamne ajută!

Destul cu legendele, după ce parterul e gata o luați pe scări (sau pasajul către primul etaj mai degrabă). Zidăria este foarte interesantă. Pare veche pentru că e.

Scările duc la Loja Împărătesei, care (surpriză) era loja unde stăteau împărătesele în timpul sjubelor.
Podeaua și pereții sunt placați cu marmură albă, care a fost tăiată în așa fel încât pare ca și cum ar fi o singură bucată continuă (de fapt, părea la început, acum se văd îmbinările).

De asemnea,  deși nu se vede în pozele de mai jos podelele sunt înclinate. Coloanele la fel. Te face să te gândești cum de mai stă în picioare.

Hagia Sofia - Vedere din Loja Împărătesei


Hagia Sofia - Vedere din Loja Împărătesei

Odată trecut de Loja Împărătesei, urmează Ușa de Marmură, care duce spre locul unde se țineau sinoadele/deci loja popilor cu alte cuvinte.

Ayasofya - the Marble Door - used by clergy
În spatele Ușii de Marmură se află unele dintre cele mai bine păstrate mozaice din Hagia Sofia. Foarte frumoase de altfel, mai ales când te uiți la detalii.
Ca și iconografie, nimic ce nu poate fi văzut în orice biserică ortodoxă de la Moldova până in Rasia.


Tot lângă Ușa de Marmură se află un geam care oferă a posibilitate excelentă de poză hipstărească. Mai jos rezultatul.
Hagia Sofia - Moscheea Albastră văzută din Hagia Sofia

Cam asta a fost Hagia Sofia foarte pe scurt.
Merită timpul și mie mi-a luat ceva timp ca să înțeleg adevărata valoare și însemnătate a acestui loc.

Deci, dacă vreodată cineva vrea să vadă un singur loc din Istanbul - ăsta ar fi.

No comments:

Post a Comment